25-04-2019، 10:14 AM
(آخرین ویرایش: 25-04-2019، 10:15 AM، توسط Mohsen Omidvar.)
گیاهخواران بر اساس نوع طرز فکر و هدفشان از گیاهخواری به دستههای مختلفی تقسیم میشوند.
وگانیسم (Veganism): یک روش تغذیه و زندگی است که هدف آن حذف هر نوع محصول حیوانی چه در غذا و چه در مواد مصرفی است. مهمترین دلایل گرایش به وگانیسم افراد، مسائل اخلاقی یا رعایت حقوق حیوانات، حفاظت محیط زیست، حفظ سلامتی، مسائل معنوی یا مذهبی است. بسیاری از افراد وگان با پرورش صنعتی حیوانات و آزمایش روی حیوانات مخالف هستند. از مهمترین محصولات حیوانی که پاک گیاهخواران (وگانها) از مصرف آنها خودداری میکنند میتوان به انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…)، لبنیات، تخممرغ، عسل، ابریشم، چرم، خز، و… و نیز محصولاتی که در آنها از فراوردههای حیوانی (مانند ژله که از ژلاتین بدست میآید) استفاده شدهاست اشاره کرد.
خامگیاهخواری (Raw Veganism): در این روش تغذیه گوشت و لبنیات و فراوردههای آن و تخم مرغ به هیچ نوع و صورتی مصرف نمیشود. خام گیاهخواران از مواد محرکه مانند قهوه، چای،نوشیدنیهای الکلی، یا سیگار خوداری میکنند و آنها را به کار نمیبرند. غذای مصرفی این افراد شامل انواع میوه، سبزی یا سالاد، آجیل و خشکبار مانند مغز گردو، پسته، فندق، بادام، کنجد و انواع جوانهها از قبیل جوانه گندم، عدس، ماش، نخود، سویا و مواد قندی نظیر عسل، کشمش، خرما، انجیر و شکر قهوهای و غیره است که به صورت خام و طبیعی مصرف مینمایند که میتوان آنها را به صورت غذاهای ترکیبی درآورده و مصرف کرد.
فروگنیسم (Fruganism): آن دسته از وگانها که تنها از میوهها و محصولات گیاهان استفاده میکنند. فروگنها بر این باورند که حیات گیاهان نیز به اندازهٔ حیات حیوانات محترم است. آنها علاوه بر این که مصرف محصولات حیوانی را تحریم میکنند، آن دسته از محصولات گیاهی که باعث مرگ یا آسیب دیدگی گیاهان میشود را نیز مورد استفاده قرار نمیدهند. فروگنها بر خلاف خامگیاهخواران از غذاهای پخته نیز بهره میبرند.
گیاهخواری حاوی شیر و تخم مرغ (Ovo-lacto vegetarianism): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) مصرف نمیکنند اما تخم مرغ و لبنیات مصرف میکنند.
زرده گیاهخوار (Ovo vegetarian): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) و لبنیات مصرف نمیکنند اما تخم مرغ مصرف میکنند.
شیر گیاهخوار (lacto-vegetarian): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) و تخم مرغ مصرف نمیکنند اما لبنیات مصرف میکنند.
گیاهخواری زیستمحیطی (Environmental vegetarianism): انتخاب رژیم غذایی است که با هدف بهبود شرایط محیط زیست انجام میشود.
نیمه گیاهخوار (Semi-Vegetarian یا flexitarian):گیاهخوارانی که گاهی و به مقدار کمتر از انواع گوشت استفاده میکنند. پسکیترینیسم، پولوترینیسم و پولوپسکیترینیسم برخی از انواع نیمه گیاهخواری هستند.
پسکیترینیسم (Pescetarianism): گیاهخوارانی که گوشت دریایی مانند ماهی و صدف دریایی مصرف میکنند.
پولوترینیسم(pollotarianism): گیاهخوارانی که گوشت مرغ و سایر طیور اهلی را مصرف میکنند.
پولوپسکیترینیسم(pollo-pescetarianism): گیاهخوارانی که دلایلی چون دلایل اخلاقی و زیست محیطی، گوشت مرغ و ماهی مصرف میکنند اما گوشت قرمز نمیخورند. یعنی میتوان آنها را غیرپستاندارخوار نامید.
میوهخواری (Fruitarianism):
روش تغذیهای که در آن تنها از میوهها به عنوان غذا استفاده میشود.
به باور انجمن تغذیه آمریکا (ADA) رژیمهای غذایی گیاهخواران، شامل گیاهخواران کامل یا وگانها، سالم هستند و نه تنها مواد مغذی لازم برای بدن را تأمین میکنند که در پیشگیری و درمان بیماریهایی همچون چاقی، دیابت و برخی سرطانها سودمندند.
امروزه در همهٔ کشورهای جهان گیاهخواران وجود دارند و در بعضی کشورها همانند هند، گیاهخواری دارای ریشههای تاریخی و مذهبی است.
با اینکه در پیش گرفتن رژیم گیاهخواری به شیوههای گوناگونی امکانپذیر است، اما وجه مشترک تمام این شیوهها پرهیز از خوردن گوشت جانور خونگرم است.
دلایل گیاهخوار بودن انسان را میدانید؟
تا به حال به طور حتم برای شما پیش آمده است که با افرادی مواجه شوید که خود را گیاهخوار یا خام گیاهخوار (وگان) مینامند. اما گیاهخواری چیست. دلایل گیاهخوار شدن چیست. شاید باورتان نشود، اما انسان در اصل موجودی گیاهخوار است، اما چه دلایل محکمی برای این ادعا وجود دارد؟
دلیل اول
در طبیعت آن دسته از پستانداران که آب را هنگام نوشیدن لیس میزنند مثل گربه، ببر، خرس و گرگ، گوشتخوار هستند و هر کدام که آب را میمکند یا هورت میکشند مانند گاو، فیل و انسان گیاهخوار است.
دلیل دوم
انسان و بقیه گیاهخواران قادرند آرواره پائین خود را بدون تکان دادن سر علاوه بر بالا و پائین به طرفین نیز تکان دهند در حالیکه درندگان از حرکات جنبی فکین که جهت آسیاب کردن دانه به گیاهخواران داده شده عاجز است.
دلیل سوم
آرواره جانوران گوشتخوار دارای دندانهای شمشیری شکل هست که به دو دندان نیش بزرگ برای پاره کردن مجهز است این آروارهها بسیار پر قدرت و خرد کننده است، اما در گیاهخواران دندانها صاف و مسطح هستند و دندانهای کلبی همسطح بقیه دندانهاست، آروارهها ضعیف هستند و برای فشارهای شدید طراحی نشده اند. نوع دندانهای انسان او را جزو لاینفک گروه گیاهخواران قرار میدهد. (این تفاوت حتی در مینای دندانها هم مشاهده میشود).
دلیل چهارم
در ساختمان بدن گوشتخواران بعلت قابلیت فساد پذیری سریع گوشت طول رودهها کوتاه است تا حیوان بتواند هر چه زودتر آنرا دفع نماید. زیرا غذاهای گوشتی پس از هضم در روده محیط بسیار مناسبی برای رشد باکتریهای مواد آلی از هم پاشیده و فاسد شده بوجود میآورد. گیاهخواران منجمله انسان دارای رودههای درازی است برای اینکه مواد غذایی به آهستگی مواد مغذی را پس میدهند، و از اینجاست که تفاوت غذای یک گوشتخوار با گیاهخوار مشهود میگردد.
تبدیل و هضم غذای گیاهخواران به وسیله انفعالات تخمیری با همراهی دستههای مختلف میکروبهای گیاهی انجام میگیرد. با این تفاوت که آن دسته از میکروبها که برای گوشتخواران مناسب است برای گیاهخواران مناسب نیست. حتی اگر بدن برای تعدیل آن کوشش کند. این ثابت میکند گوشت یک غذای اشتباه و مضر برگیاهخواران است.
دلیل پنجم
معده انسان و عضلات آن بسیار ظریف و حساس است و به هیچ وجه قادر به هضم کامل غذاهای گوشتی نیست در حالیکه معده خشن گوشتخواران با عضلات پولادینش کار اصلی هضم را انجام میدهد. این اساسیترین دلیل برای هضم نکردن غذا، یبوست و دل درد در آدمهائیست که از گوشت برای خوراک استفاده میکنند.
دلیل ششم
ترشح غدههای معده و لوزالمعده انسان و بقیه حیوانات گیاهخوار به بافتهای گوشت بسیار کم اثر است و نمیتوانند قادر باشد مانند ترشحات غدد یک درنده، گوشت (و همچنین استخوان حیوانات) را نرم و حل کنند.
دلیل هفتم
گوشت دارای ازت زیادی است که دفع آن از عهده کبد جانوران گیاهخوار ساخته نیست و همین علت اصلی امراضی، چون نقرس و ناراحتیهای کبدی است که بکرات نزد افراد گوشتخوار دیده میشود، بوی بد دهان و بعضی از انواع سردردها و سرگیجهها نیز زائیده همین سبب است.
دلیل هشتم
انسان قادر نیست مانند حیوانات گوشتخوار از جسد حیوانات بطور کامل و طبیعی استفاده کند. وقتی شیر، روباه یا هر حیوان دیگری طعمه اش را شکار میکند فقط گوشتهای ران و سر و سینه آنرا نمیخورد بلکه گوشت، پوست و استخوان را با هم میبلعد و با این کارش تعادلی از نقطه نظر احتیاجات گوناگون بدن به مواد مختلف غذایی بر قرار میکند.
دلیل نهم
چاک دهان گوشتخواران بسیار عریض است بطوریکه میتوانند هنگام بلعیدن آنرا بحد زیادی بازنمایند، چاک کوچک دهان انسان دلیل محکم دیگری بر میوه خوار بودن اوست.
دلیل دهم
چربیهای موجود در گوشت حیوانات به زحمت از بدن گیاه خواران دفع میگردد و اغلب بصورت پیه در ناحیههای شکم، ران، باسن و غبغب مردم گوشتخوار ذخیره میشود، همین چربیهاست که در جدار داخلی رگها جمع شده و حرکت خون را نامنظم میسازد.
سکتههای قلبی حاصل این تغذیه اشتباه و شکم پرستانه است. مصرف چربیهای گیاهی مثل روغن زیتون، آفتابگردان و ... هیچوقت دیده نشده که عارضهای ایجاد کند.
دلیل یازدهم
حیوانات گوشتخوار میتوانند به سرعت بدوند و شکار خود را در حال گریز بگیرند، اما انسان، چون میوه خوار است، قادر به این کار نیست و در عوض به راحتی دانه از گیاهان بر میچیند یا از درختان بالا میرود و برای خوراکش میوه میکند.
دلیل دوازدهم
چشم گوشتخواران بر خلاف چشم انسان و دیگر جانوران گیاهخوار که نامتغییر است قادر است در تاریکی ببیند و مردمکش کوچک و بزرگ شود.
دلیل سیزدهم
پروتئین حاصله از گوشت برای جذب شدن، معده انسان را به یک کار طاقت فرسا وامی دارد در حالیکه پروتئینهای نوع گیاهی راحتتر جذب شده و بدن انسان و دیگر حیوانات گیاهخوار آنها را آسانتر قبول میکند.
دلیل چهاردهم
حیوانات گوشتخوار میتوانند بوی جانوران دیگر را از خیلی دور استشمام کنند. انسان اصلاً قادر به این کار نیست.
دلیل پانزدهم
تمام گوشتخواران قادرند برای به چنگ آوردن شکار، خود را اگر لازم باشد، ساعتها (بی حرکت) پنهان کنند و بطور غریزی حیلههای گوناگونی را برای فریب دادن طعمه میدانند، انسان نه میتواند چند دقیقه جائی بند شود و نه قادر است در جائیکه هموار نیست راه برود.
دلیل شانزدهم
طبع انسان، چون میوه خوار است، همانگونه که گوشتخواران از دیدن اجساد خون آلود اشتهایشان تحریک میشود او نیز از دیدن، بوئیدن و چشیدن میوهها و سبزیجات لذت میبرد و خوشش میآید و در مقابل از دیدن اجساد خون آلود و دل و روده در آمده حالش بهم میخورد و غمگین و ناراحت میشود. (درضمن گیاهخواران و از جمله انسان بسیار علاقمندند که میوهها را به صورت خام بخورند، این در حالیست که خوردن گوشت خام برای انسان تهوع آور و غیر قابل قبول است. - انسان طبیعتاً از گشتن و خون گریزان است.)
دلیل هفدهم
میوه جات و سبزیجات خام از خاصیت شدید شفا بخشی و دفع میکروب برخوردارند که برای سلامت انسان بسیار ضروریست. برعکس میوهها و سبزیجات، گوشت اکثر اوقات ناقل ویروسها و میکروبهای خطرناک است، بخصوص انواع و اقسام کرمها معمولاً از راه گوشت به انسان منتقل شده در جدار روده میچسبند و شخص گوشتخوار را مبتلا به کم خونی، زردی، رنگ پریدگی، لاغری، ضعف بنیه، پر خوابی و بی حوصلگی میکنند.
هر چند پختن تا حدودی این کرمها را از بین میبرد، ولی تصور از بین بردن تمام این موجودات خطرناک از راه پختن یک راه اساسی نیست، زیرا که خیلی از آنها میتوانند درجه حرارتهای بسیار شدید را نیز تحمل کنند و تازه آنهائی که از بین میروند مواد زائد سمی خود را همچنان باقی میگذارند و آن اکثریتی که از بین نمیروند در بدن بسرعت رشد کرده و زندگی را بر شخص گوشتخوار تنگ میگردانند. اگر شما نیز گوشتخوار هستید چه بسا که مبتلا به این کرما، ویروسها و انگلها بوده، ولی خودتان از آن خبر نداشته باشید.
دلیل هجدهم
بزاق انسان و دیگر گیاهخواران جهت آماده کردن مواد نشاستهای برای هضم در دهان، دارای آمیلاز است، اما بزاق دهان گوشتخواران فاقد این ماده است.
دلیل نوزدهم
قسمتهای مختلف گوشت بطور وحشتناکی از اسید اوریک (اوره) برخوردار است مثلا یک کیلو گوشت گوساله دارای ۳۰ گرین و یک کیلو جگر بیش از ۴۰ گرین اسید اوریک دارد، در وضعیکه تمام اسید اوریکی که بدن خود میسازد و دفع میکند در روز از طریق کلیهها فقط ۶ گرین است و اضافه بر این مقدار کاری دشوار برای کلیهها بوجود آورده شخص را به امراض گوناگون سخت که ناشی از تراکم اسیداوریک در بدن باشد مبتلا میسازد.
این بیماریها تا وقتی مریض به خوردن گوشت ادامه میدهد هرگز دیده نشده که علاج قطعی داشته باشد.
دلیل بیستم
چرندگان و پرندگان گیاهخوار همدیگر را میشناسند و به مهربانی در کنار یکدیگر میتوانند زندگی کنند، مرغ و خروسها لابلای دست و پای گاو گوسفند بدون آنکه ترسی به خود راه بدهند میلولند و دنبال دانه میگردند، اما همینکه گرگ یا روباهی نزدیک شود به طور غریزی از آنجا میگریزند این حالت در انسان هم دیده شده که از حیوانات درنده فرار کند.
دلیل بیست و یکم
دستهای انسان که به گروه گیاهخواران تعلق دارد برای دریدن ساخته نشده است انگشتان دست او نشان میوه خوار بودن اوست، والا میبایست از پنجه هائی برنده و تیز بر خوردار باشد.
دلیل بیست و دوم
کنترل حرارت بدن به دو طریق انجام میگیرد. یکی با عرق کردن و دیگری با آویختن زبان از دهان و تنفسهای سریع. کلیه گیاهخواران از طریق اول با استفاده از مجراهای موجود در روی پوست خود و تمامی گوشتخواران به طریق دوم با در آوردن زبان و تنفس سریع اینکار را انجام میدهند مثل سگ و گرگ.
عرق کردن در گیاهخواران باعث دفع طبیعی سموم احتمالی موجود در گیاهانی که گیاهخوار خورده خواهد شد و چنانچه انسانی از خوراک گوشتی استفاده کرده باشد، چون میزان سموم و مواد زائد از میزان طبیعی بالاتر میرود، عرق تن او بد بود و متعفن خواهد گردید.
دلیل بیست و سوم
گوشتخواران تقریباً ده برابر گیاهخواران جوهر نمک (اسید هیدروکلوریک) در بدن خود تولید میکنند که بیشتر در هضم قسمتهای استخوانی گوشت بکار گرفته میشود؛ و با توجه به میزان جوهر نمک در بدن آدمی هرگز نمیشود او را یک گوشتخوار به حساب آورد.
دلیل بیست و چهارم
انسان میتواند در رژیم غذایی خود گوشت را به سادگی حذف کند و در این راستا ادعا میشود که رو به سلامت بیشتر هم خواهد گذاشت، ولی او هیچگاه نمیتواند غذای طبیعی خود را که گیاهان است حذف کند و به زندگی ادامه دهد. این در حالیست که گوشتخواران میتوانند بدون خوردن گیاه زندگی کنند و سالم باقی بمانند.
دلایل رد گیاهخواری
دین
آیین هندو
دلیل گیاهخواری در هندوئیسم به منظور رعایت آهیمسا (عدم خشونت) است. بنابر اصل آهیمسا، لطف انسانها میبایست تمام مخلوقات خداوند را دربر گرفته و تنها محدود به همنوع نباشد و بنابراین کشتن جانوران برای رفع گرسنگی هیمسا (خشونت) محسوب میشود.
زرتشت
در دین مزدیسنا در ماه ۴ روز (بهطور تقریبی هر هفته یک روز) وجود دارد که پیروان این آیین در آن روز از شکار کشتن و خوردن گوشت پرهیز میکنند. در این روز زرتشتیان غذاهای گیاهی پخته و بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده میکنند. به این روزها نبر میگویند که در تقویم زرتشتی مشخص شدهاست. این کار با هدف حفظ حیوانات از نابودی و احترام به حقوق آنها و سلامتی بدن انسان انجام میگیرد.
اسلام
در آیین اسلام خوردن گوشت بعضی جانوران در صورتی که جانور مردار نباشد و از راه مشروع کشته شود مجاز است ولی از علی بن ابیطالب نقل است که «شکم خود را گورستان جانوران نکنید».
پیامبر اسلام در احادیث زیادی از پرخوری گوشت مسلمانان را منع کردهاند، مثلاً جایی نقل است که به فرزندان خود بیشتر از یک بار در هفته گوشت ندهید. در حدیث دیگری گفتند چهل روز نشود که گوشت بخورید و چهل روز نشود که گوشت نخورید. در میان عارفان اسلامی نیز کسانی همچون رابعه عدویه از کشتن و خوردن جانوران سر باز میزدهاند.
مسلمانان از دیدگاه دین و شریعت آزاد هستند تا گوشتخوار یا گیاهخوار باشند و نیز دارای سازمان جهانی گیاهخواران مسلماناند. عدهای از مسلمانان نیز ترجیح میدهند برای پرهیز از خوردن گوشتی که به حلال بودن آن اطمینان ندارند، در رستورانهای کشورهای نامسلمان گیاهخواری کنند.
یهودیت
تعدادی از دانشمندان دین یهودیت (به عنوان مثال یوسف آلبو) گیاهخواری را به عنوان یک ایدئال از نظر اخلاقی، نه فقط به دلیل نگرانی برای رفاه حیوانات، به دلیل اینکه بر شخصیت کسی که حیوانات را ذبح میکند تأثیر منفی میگذارد معرفی کردهاند.
[font=Tahoma,]فواید گیاهخواری عنوان کتابی است که صادق هدایت در سال ۱۳۰۶ پیرامون لزوم تغییر موضع انسان در قبال آزار و کشتار حیوانات در جهت نیل به گیاهخواری تألیف نمود. این اثر، سه سال پس از انتشار کتاب انسان و حیوان که در واقع نسخه تکمیل شده تری از آن میباشد، تألیف شدهاست. هدایت در حین تألیف این کتاب، ۲۵ سال داشت. فواید گیاهخواری با حدیثی از علی بن ابی طالب آغاز میشود:
[/font]
[font=Tahoma,][font=Tahoma,]فصول کتاب فواید گیاهخواری به ترتیب عبارتند از:
[/font][/font]
وگانیسم (Veganism): یک روش تغذیه و زندگی است که هدف آن حذف هر نوع محصول حیوانی چه در غذا و چه در مواد مصرفی است. مهمترین دلایل گرایش به وگانیسم افراد، مسائل اخلاقی یا رعایت حقوق حیوانات، حفاظت محیط زیست، حفظ سلامتی، مسائل معنوی یا مذهبی است. بسیاری از افراد وگان با پرورش صنعتی حیوانات و آزمایش روی حیوانات مخالف هستند. از مهمترین محصولات حیوانی که پاک گیاهخواران (وگانها) از مصرف آنها خودداری میکنند میتوان به انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…)، لبنیات، تخممرغ، عسل، ابریشم، چرم، خز، و… و نیز محصولاتی که در آنها از فراوردههای حیوانی (مانند ژله که از ژلاتین بدست میآید) استفاده شدهاست اشاره کرد.
خامگیاهخواری (Raw Veganism): در این روش تغذیه گوشت و لبنیات و فراوردههای آن و تخم مرغ به هیچ نوع و صورتی مصرف نمیشود. خام گیاهخواران از مواد محرکه مانند قهوه، چای،نوشیدنیهای الکلی، یا سیگار خوداری میکنند و آنها را به کار نمیبرند. غذای مصرفی این افراد شامل انواع میوه، سبزی یا سالاد، آجیل و خشکبار مانند مغز گردو، پسته، فندق، بادام، کنجد و انواع جوانهها از قبیل جوانه گندم، عدس، ماش، نخود، سویا و مواد قندی نظیر عسل، کشمش، خرما، انجیر و شکر قهوهای و غیره است که به صورت خام و طبیعی مصرف مینمایند که میتوان آنها را به صورت غذاهای ترکیبی درآورده و مصرف کرد.
فروگنیسم (Fruganism): آن دسته از وگانها که تنها از میوهها و محصولات گیاهان استفاده میکنند. فروگنها بر این باورند که حیات گیاهان نیز به اندازهٔ حیات حیوانات محترم است. آنها علاوه بر این که مصرف محصولات حیوانی را تحریم میکنند، آن دسته از محصولات گیاهی که باعث مرگ یا آسیب دیدگی گیاهان میشود را نیز مورد استفاده قرار نمیدهند. فروگنها بر خلاف خامگیاهخواران از غذاهای پخته نیز بهره میبرند.
گیاهخواری حاوی شیر و تخم مرغ (Ovo-lacto vegetarianism): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) مصرف نمیکنند اما تخم مرغ و لبنیات مصرف میکنند.
زرده گیاهخوار (Ovo vegetarian): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) و لبنیات مصرف نمیکنند اما تخم مرغ مصرف میکنند.
شیر گیاهخوار (lacto-vegetarian): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) و تخم مرغ مصرف نمیکنند اما لبنیات مصرف میکنند.
گیاهخواری زیستمحیطی (Environmental vegetarianism): انتخاب رژیم غذایی است که با هدف بهبود شرایط محیط زیست انجام میشود.
نیمه گیاهخوار (Semi-Vegetarian یا flexitarian):گیاهخوارانی که گاهی و به مقدار کمتر از انواع گوشت استفاده میکنند. پسکیترینیسم، پولوترینیسم و پولوپسکیترینیسم برخی از انواع نیمه گیاهخواری هستند.
پسکیترینیسم (Pescetarianism): گیاهخوارانی که گوشت دریایی مانند ماهی و صدف دریایی مصرف میکنند.
پولوترینیسم(pollotarianism): گیاهخوارانی که گوشت مرغ و سایر طیور اهلی را مصرف میکنند.
پولوپسکیترینیسم(pollo-pescetarianism): گیاهخوارانی که دلایلی چون دلایل اخلاقی و زیست محیطی، گوشت مرغ و ماهی مصرف میکنند اما گوشت قرمز نمیخورند. یعنی میتوان آنها را غیرپستاندارخوار نامید.
میوهخواری (Fruitarianism):
روش تغذیهای که در آن تنها از میوهها به عنوان غذا استفاده میشود.
![[تصویر: vegan-katsu-tofu-portion-800x1200.jpg]](https://cdn77-s3.lazycatkitchen.com/wp-content/uploads/2018/03/vegan-katsu-tofu-portion-800x1200.jpg)
امروزه در همهٔ کشورهای جهان گیاهخواران وجود دارند و در بعضی کشورها همانند هند، گیاهخواری دارای ریشههای تاریخی و مذهبی است.
با اینکه در پیش گرفتن رژیم گیاهخواری به شیوههای گوناگونی امکانپذیر است، اما وجه مشترک تمام این شیوهها پرهیز از خوردن گوشت جانور خونگرم است.
دلایل گیاهخوار بودن انسان را میدانید؟
تا به حال به طور حتم برای شما پیش آمده است که با افرادی مواجه شوید که خود را گیاهخوار یا خام گیاهخوار (وگان) مینامند. اما گیاهخواری چیست. دلایل گیاهخوار شدن چیست. شاید باورتان نشود، اما انسان در اصل موجودی گیاهخوار است، اما چه دلایل محکمی برای این ادعا وجود دارد؟
دلیل اول
در طبیعت آن دسته از پستانداران که آب را هنگام نوشیدن لیس میزنند مثل گربه، ببر، خرس و گرگ، گوشتخوار هستند و هر کدام که آب را میمکند یا هورت میکشند مانند گاو، فیل و انسان گیاهخوار است.
دلیل دوم
انسان و بقیه گیاهخواران قادرند آرواره پائین خود را بدون تکان دادن سر علاوه بر بالا و پائین به طرفین نیز تکان دهند در حالیکه درندگان از حرکات جنبی فکین که جهت آسیاب کردن دانه به گیاهخواران داده شده عاجز است.
دلیل سوم
آرواره جانوران گوشتخوار دارای دندانهای شمشیری شکل هست که به دو دندان نیش بزرگ برای پاره کردن مجهز است این آروارهها بسیار پر قدرت و خرد کننده است، اما در گیاهخواران دندانها صاف و مسطح هستند و دندانهای کلبی همسطح بقیه دندانهاست، آروارهها ضعیف هستند و برای فشارهای شدید طراحی نشده اند. نوع دندانهای انسان او را جزو لاینفک گروه گیاهخواران قرار میدهد. (این تفاوت حتی در مینای دندانها هم مشاهده میشود).
دلیل چهارم
در ساختمان بدن گوشتخواران بعلت قابلیت فساد پذیری سریع گوشت طول رودهها کوتاه است تا حیوان بتواند هر چه زودتر آنرا دفع نماید. زیرا غذاهای گوشتی پس از هضم در روده محیط بسیار مناسبی برای رشد باکتریهای مواد آلی از هم پاشیده و فاسد شده بوجود میآورد. گیاهخواران منجمله انسان دارای رودههای درازی است برای اینکه مواد غذایی به آهستگی مواد مغذی را پس میدهند، و از اینجاست که تفاوت غذای یک گوشتخوار با گیاهخوار مشهود میگردد.
تبدیل و هضم غذای گیاهخواران به وسیله انفعالات تخمیری با همراهی دستههای مختلف میکروبهای گیاهی انجام میگیرد. با این تفاوت که آن دسته از میکروبها که برای گوشتخواران مناسب است برای گیاهخواران مناسب نیست. حتی اگر بدن برای تعدیل آن کوشش کند. این ثابت میکند گوشت یک غذای اشتباه و مضر برگیاهخواران است.
دلیل پنجم
معده انسان و عضلات آن بسیار ظریف و حساس است و به هیچ وجه قادر به هضم کامل غذاهای گوشتی نیست در حالیکه معده خشن گوشتخواران با عضلات پولادینش کار اصلی هضم را انجام میدهد. این اساسیترین دلیل برای هضم نکردن غذا، یبوست و دل درد در آدمهائیست که از گوشت برای خوراک استفاده میکنند.
دلیل ششم
ترشح غدههای معده و لوزالمعده انسان و بقیه حیوانات گیاهخوار به بافتهای گوشت بسیار کم اثر است و نمیتوانند قادر باشد مانند ترشحات غدد یک درنده، گوشت (و همچنین استخوان حیوانات) را نرم و حل کنند.
دلیل هفتم
گوشت دارای ازت زیادی است که دفع آن از عهده کبد جانوران گیاهخوار ساخته نیست و همین علت اصلی امراضی، چون نقرس و ناراحتیهای کبدی است که بکرات نزد افراد گوشتخوار دیده میشود، بوی بد دهان و بعضی از انواع سردردها و سرگیجهها نیز زائیده همین سبب است.
دلیل هشتم
انسان قادر نیست مانند حیوانات گوشتخوار از جسد حیوانات بطور کامل و طبیعی استفاده کند. وقتی شیر، روباه یا هر حیوان دیگری طعمه اش را شکار میکند فقط گوشتهای ران و سر و سینه آنرا نمیخورد بلکه گوشت، پوست و استخوان را با هم میبلعد و با این کارش تعادلی از نقطه نظر احتیاجات گوناگون بدن به مواد مختلف غذایی بر قرار میکند.
دلیل نهم
چاک دهان گوشتخواران بسیار عریض است بطوریکه میتوانند هنگام بلعیدن آنرا بحد زیادی بازنمایند، چاک کوچک دهان انسان دلیل محکم دیگری بر میوه خوار بودن اوست.
دلیل دهم
چربیهای موجود در گوشت حیوانات به زحمت از بدن گیاه خواران دفع میگردد و اغلب بصورت پیه در ناحیههای شکم، ران، باسن و غبغب مردم گوشتخوار ذخیره میشود، همین چربیهاست که در جدار داخلی رگها جمع شده و حرکت خون را نامنظم میسازد.
سکتههای قلبی حاصل این تغذیه اشتباه و شکم پرستانه است. مصرف چربیهای گیاهی مثل روغن زیتون، آفتابگردان و ... هیچوقت دیده نشده که عارضهای ایجاد کند.
دلیل یازدهم
حیوانات گوشتخوار میتوانند به سرعت بدوند و شکار خود را در حال گریز بگیرند، اما انسان، چون میوه خوار است، قادر به این کار نیست و در عوض به راحتی دانه از گیاهان بر میچیند یا از درختان بالا میرود و برای خوراکش میوه میکند.
دلیل دوازدهم
چشم گوشتخواران بر خلاف چشم انسان و دیگر جانوران گیاهخوار که نامتغییر است قادر است در تاریکی ببیند و مردمکش کوچک و بزرگ شود.
![[تصویر: vegan-katsu-tofu-side-800x1200.jpg]](https://cdn77-s3.lazycatkitchen.com/wp-content/uploads/2018/03/vegan-katsu-tofu-side-800x1200.jpg)
پروتئین حاصله از گوشت برای جذب شدن، معده انسان را به یک کار طاقت فرسا وامی دارد در حالیکه پروتئینهای نوع گیاهی راحتتر جذب شده و بدن انسان و دیگر حیوانات گیاهخوار آنها را آسانتر قبول میکند.
دلیل چهاردهم
حیوانات گوشتخوار میتوانند بوی جانوران دیگر را از خیلی دور استشمام کنند. انسان اصلاً قادر به این کار نیست.
دلیل پانزدهم
تمام گوشتخواران قادرند برای به چنگ آوردن شکار، خود را اگر لازم باشد، ساعتها (بی حرکت) پنهان کنند و بطور غریزی حیلههای گوناگونی را برای فریب دادن طعمه میدانند، انسان نه میتواند چند دقیقه جائی بند شود و نه قادر است در جائیکه هموار نیست راه برود.
دلیل شانزدهم
طبع انسان، چون میوه خوار است، همانگونه که گوشتخواران از دیدن اجساد خون آلود اشتهایشان تحریک میشود او نیز از دیدن، بوئیدن و چشیدن میوهها و سبزیجات لذت میبرد و خوشش میآید و در مقابل از دیدن اجساد خون آلود و دل و روده در آمده حالش بهم میخورد و غمگین و ناراحت میشود. (درضمن گیاهخواران و از جمله انسان بسیار علاقمندند که میوهها را به صورت خام بخورند، این در حالیست که خوردن گوشت خام برای انسان تهوع آور و غیر قابل قبول است. - انسان طبیعتاً از گشتن و خون گریزان است.)
دلیل هفدهم
میوه جات و سبزیجات خام از خاصیت شدید شفا بخشی و دفع میکروب برخوردارند که برای سلامت انسان بسیار ضروریست. برعکس میوهها و سبزیجات، گوشت اکثر اوقات ناقل ویروسها و میکروبهای خطرناک است، بخصوص انواع و اقسام کرمها معمولاً از راه گوشت به انسان منتقل شده در جدار روده میچسبند و شخص گوشتخوار را مبتلا به کم خونی، زردی، رنگ پریدگی، لاغری، ضعف بنیه، پر خوابی و بی حوصلگی میکنند.
هر چند پختن تا حدودی این کرمها را از بین میبرد، ولی تصور از بین بردن تمام این موجودات خطرناک از راه پختن یک راه اساسی نیست، زیرا که خیلی از آنها میتوانند درجه حرارتهای بسیار شدید را نیز تحمل کنند و تازه آنهائی که از بین میروند مواد زائد سمی خود را همچنان باقی میگذارند و آن اکثریتی که از بین نمیروند در بدن بسرعت رشد کرده و زندگی را بر شخص گوشتخوار تنگ میگردانند. اگر شما نیز گوشتخوار هستید چه بسا که مبتلا به این کرما، ویروسها و انگلها بوده، ولی خودتان از آن خبر نداشته باشید.
دلیل هجدهم
بزاق انسان و دیگر گیاهخواران جهت آماده کردن مواد نشاستهای برای هضم در دهان، دارای آمیلاز است، اما بزاق دهان گوشتخواران فاقد این ماده است.
دلیل نوزدهم
قسمتهای مختلف گوشت بطور وحشتناکی از اسید اوریک (اوره) برخوردار است مثلا یک کیلو گوشت گوساله دارای ۳۰ گرین و یک کیلو جگر بیش از ۴۰ گرین اسید اوریک دارد، در وضعیکه تمام اسید اوریکی که بدن خود میسازد و دفع میکند در روز از طریق کلیهها فقط ۶ گرین است و اضافه بر این مقدار کاری دشوار برای کلیهها بوجود آورده شخص را به امراض گوناگون سخت که ناشی از تراکم اسیداوریک در بدن باشد مبتلا میسازد.
این بیماریها تا وقتی مریض به خوردن گوشت ادامه میدهد هرگز دیده نشده که علاج قطعی داشته باشد.
دلیل بیستم
چرندگان و پرندگان گیاهخوار همدیگر را میشناسند و به مهربانی در کنار یکدیگر میتوانند زندگی کنند، مرغ و خروسها لابلای دست و پای گاو گوسفند بدون آنکه ترسی به خود راه بدهند میلولند و دنبال دانه میگردند، اما همینکه گرگ یا روباهی نزدیک شود به طور غریزی از آنجا میگریزند این حالت در انسان هم دیده شده که از حیوانات درنده فرار کند.
دلیل بیست و یکم
دستهای انسان که به گروه گیاهخواران تعلق دارد برای دریدن ساخته نشده است انگشتان دست او نشان میوه خوار بودن اوست، والا میبایست از پنجه هائی برنده و تیز بر خوردار باشد.
دلیل بیست و دوم
کنترل حرارت بدن به دو طریق انجام میگیرد. یکی با عرق کردن و دیگری با آویختن زبان از دهان و تنفسهای سریع. کلیه گیاهخواران از طریق اول با استفاده از مجراهای موجود در روی پوست خود و تمامی گوشتخواران به طریق دوم با در آوردن زبان و تنفس سریع اینکار را انجام میدهند مثل سگ و گرگ.
عرق کردن در گیاهخواران باعث دفع طبیعی سموم احتمالی موجود در گیاهانی که گیاهخوار خورده خواهد شد و چنانچه انسانی از خوراک گوشتی استفاده کرده باشد، چون میزان سموم و مواد زائد از میزان طبیعی بالاتر میرود، عرق تن او بد بود و متعفن خواهد گردید.
دلیل بیست و سوم
گوشتخواران تقریباً ده برابر گیاهخواران جوهر نمک (اسید هیدروکلوریک) در بدن خود تولید میکنند که بیشتر در هضم قسمتهای استخوانی گوشت بکار گرفته میشود؛ و با توجه به میزان جوهر نمک در بدن آدمی هرگز نمیشود او را یک گوشتخوار به حساب آورد.
دلیل بیست و چهارم
انسان میتواند در رژیم غذایی خود گوشت را به سادگی حذف کند و در این راستا ادعا میشود که رو به سلامت بیشتر هم خواهد گذاشت، ولی او هیچگاه نمیتواند غذای طبیعی خود را که گیاهان است حذف کند و به زندگی ادامه دهد. این در حالیست که گوشتخواران میتوانند بدون خوردن گیاه زندگی کنند و سالم باقی بمانند.
دلایل رد گیاهخواری
- به علت عدم مصرف محصولات حیوانی، بخصوص در گیاهخوارانی که از هیچیک از فراورده حیوانی استفاده نمیکنند، احتمال کمبود ویتامینهای ب۱۲ و دی، آهن، روی، کلسیم و آمینواسیدهای ضروری افزایش مییابد و گیاهخواران را نیازمند مصرف مکمل برای جبران این نیازها میکند.
- در همه مطالعاتی که در سالهای اخیر برای تأیید سودمندی گیاهخواری در مقابل همهچیزخوار انجام گرفته باید توجه کرد که علت اصلی این تفاوتها، مصرف گوشت یا محصولات جانوری نیست بلکه مصرف بالای چربیهای اشباع، کلسترول، خوردن غذاهای ناسالم و فرآوری شده و از همه مهمتر سبک زندگی امروزی، یعنی کم شدن فعالیت بدنی است و مصرف درست و به اندازه پروتئین حیوانی همانند پروتئین گیاهی موجب کاهش وزن، بهبود سلامت ماهیچهها و استخوانها، کاهش فشار خون و دیابت میشود.
- بسیاری از محققان بر این عقیدهاند که دلیل اصلی کاهش انواع بیماریهای مزمن در گیاهخواران، صرفاً گیاهخواری و پرهیز از محصولات گوشتی نیست، بلکه به این خاطر است که معمولاً کسانی که سبک زندگی گیاهخواری را برمیگزینند نگرش متفاوتی به زندگی و سلامت دارند. یعنی به تغذیه خود بیشتر توجه میکنند، محصولات غذایی سالمتری میخورند، بیشتر ورزش میکنند و بیشتراز نوشیدنی الکل و سیگار پرهیز میکنند.
- برخی استدلال میکنند که آناتومی بدن انسان از جمله شکل آروارهها و دستگاه گوارش شبیه به جانوران گیاهخوار یا حتی پستانداران گیاهخوار است. اما حیوانات گیاهخوار، لوله گوارش طولانیتری نسبت به همه چیزخواران و گوشتخواران دارند و قادر هستند سلولز (ماده اصلی دیواره سلول گیاهی) را هضم کنند. مطالعات نشان میدهند که اجداد انسان امروزی همهچیزخوار بوده و از تمام محصولات غذایی؛ گوشت، دانههای روغنی، میوه و سبزیجات استفاده میکردهاست. یکی از دلایل رشد مغز انسان به نسبت سایر پستانداران از جمله نخستیسانان، به عنوان نزدیکترین راسته جانوری به انسان، مصرف مواد غذایی سرشار از پروتئین بودهاست.
- به تصور برخی، گیاهخواری میتواند باعث نجات کره زمین و محیط زیست از گرمایش و فرسایش شود. اما اگر تولید صنعتی مواد غذایی برای سیر کردن جمعیت هفت میلیارد نفری جهان با ملاحظات زیستمحیطی همراه نباشد مشکل حل نمیشود. استفاده وسیع از آفتکشها و کودهای شیمیایی، سیستم آبیاری اشتباه و عوامل دیگر هم نقش زیادی در آسیب زدن به منابع کره زمین دارند. به فرض گیاهخوار شدن تمامی ساکنان زمین، باید محصولات حیوانی را با گیاهی جایگزین کرد که خود این گیاهان هم، خاک، آب، منابع کره زمین و زیستگاههایی جانوری را در معرض خطر قرار میدهد.
![[تصویر: vegan-katsu-tofu-cutting-portion-close-800x1200.jpg]](https://cdn77-s3.lazycatkitchen.com/wp-content/uploads/2018/03/vegan-katsu-tofu-cutting-portion-close-800x1200.jpg)
دین
آیین هندو
دلیل گیاهخواری در هندوئیسم به منظور رعایت آهیمسا (عدم خشونت) است. بنابر اصل آهیمسا، لطف انسانها میبایست تمام مخلوقات خداوند را دربر گرفته و تنها محدود به همنوع نباشد و بنابراین کشتن جانوران برای رفع گرسنگی هیمسا (خشونت) محسوب میشود.
زرتشت
در دین مزدیسنا در ماه ۴ روز (بهطور تقریبی هر هفته یک روز) وجود دارد که پیروان این آیین در آن روز از شکار کشتن و خوردن گوشت پرهیز میکنند. در این روز زرتشتیان غذاهای گیاهی پخته و بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده میکنند. به این روزها نبر میگویند که در تقویم زرتشتی مشخص شدهاست. این کار با هدف حفظ حیوانات از نابودی و احترام به حقوق آنها و سلامتی بدن انسان انجام میگیرد.
اسلام
در آیین اسلام خوردن گوشت بعضی جانوران در صورتی که جانور مردار نباشد و از راه مشروع کشته شود مجاز است ولی از علی بن ابیطالب نقل است که «شکم خود را گورستان جانوران نکنید».
پیامبر اسلام در احادیث زیادی از پرخوری گوشت مسلمانان را منع کردهاند، مثلاً جایی نقل است که به فرزندان خود بیشتر از یک بار در هفته گوشت ندهید. در حدیث دیگری گفتند چهل روز نشود که گوشت بخورید و چهل روز نشود که گوشت نخورید. در میان عارفان اسلامی نیز کسانی همچون رابعه عدویه از کشتن و خوردن جانوران سر باز میزدهاند.
مسلمانان از دیدگاه دین و شریعت آزاد هستند تا گوشتخوار یا گیاهخوار باشند و نیز دارای سازمان جهانی گیاهخواران مسلماناند. عدهای از مسلمانان نیز ترجیح میدهند برای پرهیز از خوردن گوشتی که به حلال بودن آن اطمینان ندارند، در رستورانهای کشورهای نامسلمان گیاهخواری کنند.
یهودیت
تعدادی از دانشمندان دین یهودیت (به عنوان مثال یوسف آلبو) گیاهخواری را به عنوان یک ایدئال از نظر اخلاقی، نه فقط به دلیل نگرانی برای رفاه حیوانات، به دلیل اینکه بر شخصیت کسی که حیوانات را ذبح میکند تأثیر منفی میگذارد معرفی کردهاند.
[font=Tahoma,]فواید گیاهخواری عنوان کتابی است که صادق هدایت در سال ۱۳۰۶ پیرامون لزوم تغییر موضع انسان در قبال آزار و کشتار حیوانات در جهت نیل به گیاهخواری تألیف نمود. این اثر، سه سال پس از انتشار کتاب انسان و حیوان که در واقع نسخه تکمیل شده تری از آن میباشد، تألیف شدهاست. هدایت در حین تألیف این کتاب، ۲۵ سال داشت. فواید گیاهخواری با حدیثی از علی بن ابی طالب آغاز میشود:
[/font]
نقلقول: شکمهای خودتان را مقبره حیوانات نسازید.[font=Tahoma,]هدایت، در ارائه فواید گیاهخواری، دیدگاههای مختلف علمی، اخلاقی، تاریخی، ادبی و اقتصادی را در این کتاب بررسی میکند.[/font]
[font=Tahoma,][font=Tahoma,]فصول کتاب فواید گیاهخواری به ترتیب عبارتند از:
[/font][/font]
- فصل اول: فدائیان شکم
- فصل دوم: خوراک طبیعی انسان
- فصل سوم: تجزیه شیمیایی مواد خوراکی
- فصل چهارم: تاریخ گیاهخواری
- فصل پنجم: مضرات گوشت
- فصل ششم: پختن خوراک
- فصل هفتم: اخلاق و گیاهخواری
- فصل هشتم: برتری گیاهخواری
- فصل نهم: آزمایشهای عملی
- فصل دهم: اقتصاد و گیاهخواری
- فصل یازدهم: جواب ایرادات
- فصل دوزادهم: انجام نامه
*شما قادر به دیدن لینک ها نیستید ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید*
خورشید باش که اگر خواستی بر کسی نتابی نتوانی.